Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Veel gemaakte fouten tijdens de rijles

Wanneer je voor het eerst begint met rijlessen zul je ongetwijfeld fouten gaan maken. Maar dat geeft niks! Wanneer je voor het eerst zelf deelneemt aan het verkeer kan dat best spannend zijn. Je hebt tenslotte nog weinig tot geen ervaring en je weet nog niet hoe alles precies werkt. Je bevindt je plotseling in situaties waar je nog niet eerder in gezeten hebt en dan kan het best lastig zijn om de juiste keuzes te maken. In deze blog worden de meest gemaakte fouten tijdens rijlessen besproken zodat jij straks goed voorbereid op pad gaat tijdens je rijlessen.

Kijkgedrag

Eén van de meest gemaakte fouten tijdens de rijlessen is het kijkgedrag. Wanneer je goed oplet en op de juiste manier gebruik maakt van je spiegels, is de kans dat je voor verassingen komt te staan erg klein. Zo is het belangrijk om continu je blik op de weg te veranderen. Neem daarnaast ook de tijd om goed in je spiegels te kijken. Herhaal dit vervolgens continu, zo weet je continu het totale overzicht te behouden. Ga ook niet te gehaast in je spiegels kijken, zo kun je bepaalde zaken missen of verkeerd beoordelen met onveilige situaties tot gevolg. Wanneer je aan bepaalde manoeuvres begint, kijk dan wat vaker dan normaal om zo de situatie goed in te kunnen schatten. Maak gebruik van de middelen die je hebt, dus kijk goed om je heen en maak gebruik van je spiegels.

Plek op de weg

Tijdens de eerste rijlessen kan het soms lastig zijn om de juiste plek op de weg te kiezen. In de meeste gevallen rijd je continu binnen de lijnen. Echter kan het dan voorkomen dat er te dicht langs geparkeerde auto’s, fietsers of andere obstakels gereden wordt. In zulke situaties zijn de verkeersregels niet altijd heilig. Zo zijn er situaties waarbij je tijdelijk even de andere weghelft op moet, probeer dus niet kosten wat het kost binnen de lijnen te blijven. Let er overigens wel op dat je geen tegenliggers hindert, veiligheid gaat tenslotte boven alles.

Soms wil het ook nog wel eens gebeuren dat op een smalle weg er een tegenligger tegemoetkomt. In zulke gevallen mag je naar rechts uitwijken om de tegenligger voldoende ruimte te geven. Let echter wel op dat je fietsers of andere verkeersdeelnemers niet hindert.

Houd je altijd aan de maximale snelheid

De hoofdregel is dat je de maximale toegestane snelheid rijdt die toegestaan is zolang het veilig kan. Dat betekent vlot met het verkeer meerijden, maar wel je snelheid aanpassen wanneer de situatie hierom vraagt. Een veel gemaakte fout is dat er te hard door de bochten gereden wordt omdat men denkt dat de snelheid ten allen tijden vastgehouden moet worden. In zulke situaties is het echter veiliger om snelheid te minderen en iets langzamer door de bocht te gaan. Probeer daarom tijdens de rijlessen goed door de bochten te kijken en pas daarop je snelheid aan. Verder gebeurt het vaak dat je te snel op kruisingen aan komt rijden waardoor er onveilige situaties kunnen ontstaan. Probeer daarom de situatie van tevoren goed in te schatten en pas je snelheid daarop aan.

Heb je nog verdere vragen of opmerkingen? Of wil je beginnen met je eerste rijles? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Autorijschool Pompert en plan jouw eerste rijles in!

Neem contact op