Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

De tussentijdse toets als voorbereiding op het praktijkexamen

Je hebt al aardig wat rijlessen achter de rug en het praktijkexamen nadert. De meeste kennis en vaardigheden heb jij inmiddels onder de knie. Maar ben jij al klaar voor het praktijkexamen? Dit is vaak de vraag die vele kandidaten zich stellen. Dat jij misschien al zenuwachtig bent voor het praktijkexamen is niet meer dan logisch. Om jou hierop voor te bereiden kun je ervoor kiezen om een tussentijdse toets (TTT) af te leggen. Deze toets dient als voorproefje op het praktijkexamen. Maar wat houdt de tussentijdse toets eigenlijk in en hoe gaat het in zijn werk? We leggen het je graag uit.

Wat is een tussentijdse toets?

Eenvoudig gezegd is de tussentijdse toets een soort proefexamen. De tussentijdse toets wordt meestal afgelegd wanneer jij op ongeveer driekwart van de lessen zit. Om de toets af te leggen moet jij wel geslaagd zijn voor het theorie-examen. De tussentijdse toets is een goede manier om te testen hoe het met jouw rijvaardigheid gesteld is. De toets is een officiële toets en wordt via het CBR uitgevoerd. Voor de regio Eindhoven kan deze uitgevoerd worden bij Examencentrum Eindhoven. De tussentijdse toets is bijna gelijkwaardig aan het praktijkexamen en duurt ook 55 minuten. Door het uitvoeren van een tussentijdse toets hopen we dat jij went aan de situatie en minder gespannen bent voor het praktijkexamen. Tijdens de toets gaat daarom ook een van onze instructeurs mee zodat jullie de rit samen na die tijd kunnen evalueren.

Wat wordt er getest?

Voordat jij begint aan de tussentijdse toets lever je een zelfreflectieformulier in bij jouw examinator. Dit formulier bespreken jullie samen nadat de tussentijdse toets is afgelegd. Zoals de naam al zegt gaat het om een zelfreflectie, dit heeft geen invloed op het resultaat van de toets!

Tijdens de tussentijdse toets wordt jouw rijvaardigheid getest. De examinator controleert de verschillende onderdelen die bij het praktijkexamen ook getoetst worden. Een van deze onderdelen is een zelfstandige opdracht. Hierbij vraagt de examinator jou om naar een bepaald punt te rijden. Dit is meestal een voor jou bekend punt. Ook kan het zijn dat jij via de navigatie een route moet rijden. De bijzondere manoeuvres komen tijdens de toets ook aan bod. Meestal wordt jou gevraagd om twee verschillende manoeuvres uit te voeren. Denk hierbij aan een stop-, keer- of parkeeropdracht. Gedurende de tussentijdse toets kan de examinator jou altijd vragen stellen over een bepaalde verkeerssituatie. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over de omgang met het voertuig, de veiligheid, doorstroming of het milieubewust rijden. Milieubewust rijden is erg belangrijk. De examinator let hier op tijdens de tussentijdse toets. Hij beoordeelt onder andere of jij tijdig schakelt, met gelijke snelheid rijdt en indien mogelijk rijdt op de cruise control.

Uitslag tussentijdse toets

Wanneer de tussentijdse toets erop zit kijk jij samen met de examinator naar de verrichte onderdelen. Hij geeft hierbij advies op welke onderdelen jij goed scoort en op welke onderdelen jij nog wat extra moet oefenen. We praten hierbij niet over zakken of slagen. Wel kun jij, wanneer je de toets goed aflegt, vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Deze hoef jij tijdens het praktijkexamen dan niet meer uit te voeren. Hierdoor wordt het praktijkexamen voor jou hopelijk al iets makkelijker en ben jij minder gespannen.

Voordelen op een rijtje

Heb jij geen tussentijdse toets in het lespakket zitten en twijfel jij nog om deze af te leggen? Bij autorijschool Pompert zetten we nog één keer alle voordelen op een rijtje. Het belangrijkste voordeel is dat jij ervaart hoe het echte examen gaat. Je maakt kennis met de verschillende onderdelen en vragen én met het feit dat er een examinator naast jou zit in de auto. Daarnaast is het een mooie test om te kijken hoe ver jij bent. Welke onderdelen gaan jou goed af en op welke onderdelen moet je nog iets meer oefenen. Je ontvangt hiervoor vaak nuttige tips van de examinator. Het laatste en belangrijkste voordeel voor velen is de vrijstelling voor de bijzondere manoeuvres. Wanneer jij deze goed uitvoert tijdens de tussentijdse toets hoef jij deze niet nogmaals af te leggen tijdens het praktijkexamen.

Neem contact op