Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Tips voor rijden met regen en nat weer

In Nederland komt het regelmatig voor dat je te maken hebt met regen en een nat wegdek. Als beginnende bestuurder is het vaak nog lastig om bepaald situaties in te schatten. Wanneer het hard begint te regenen is niet alleen het wegdek waar je op moet gaan letten. Maar ook de bestuurders om je heen gaan zich anders gedragen. Bij regenachtig weer gaan weggebruikers namelijk hun vaart minderen waardoor ze in staat zijn om gemakkelijker te reageren. De eerste tip is dan ook om vaart te minderen. Hiermee bedoelen we niet dat je direct stapvoets moet gaan rijden maar gewoon een paar kilometer per uur zachter. Dit verlaagt je remweg aanzienlijk.

Naast snelheid verminderen is het ook verstandig om de cruise control niet te gebruiken. Bij het gebruik van cruise control ga je namelijk relaxed achter het stuur zitten. Hierdoor kun je minder snel reageren waardoor je reactietijd langzamer wordt.

Oefenen met slecht weer en andere omstandigheden

Als we het hebben over rijden met slecht weer komt het begrip aquaplaning al snel bovendrijven. Door de spoorvorming op de weg blijft het water namelijk op het wegdek. Het profiel op de band zorgt ervoor dat het water wordt verplaatst waardoor de band weer grip kan vinden met het wegdek. In Nederland is het wettelijk minimum profiel 1,6 millimeter. Dit aantal is ook zeker aan te raden aangezien het aqua planeren voorkomt. Weggebruikers die ervaring hebben met aquaplaning zullen zeker beamen dat het een angstige ervaring is aangezien je vrijwel alle stuurcontrole kwijt bent.

Regen bui

Zelf de meest ervaren bestuurder kan aquaplaning overkomen. Wil je dus niet voor onverwachte situaties komen te staan, dan is het mogelijk om te oefenen met aquaplaning. Onze autorijschool Pompert in Einderhoven kan jou informeren en misschien zelfs tijdens de rijles even kennis laten maken met fenomeen. Mensen met faalangst of autisme zullen wij extra begeleiden. Wij denken namelijk niet in beperkingen maar in mogelijkheden. Onze instructeurs hebben namelijk veel ervaring waardoor wij iedereen met veel plezier het auto rijden leren.

Naast onze rijschool is het ook mogelijk om eens een extra training te volgen bij een externe partij. Er zijn verschillende grip- en sliptrainingen die specifiek ingaan op het aspect aquaplaning.

Goede aanpak vereist goed materiaal

Naast je eigen vaardigheden is het natuurlijk ook belangrijk dat jij jouw auto in orde hebt. Zoals gezegd is het profiel op je band is een cruciale factor. Maar daarnaast is de bandenspanning ook zeer invloedrijk, controleer dus regelmatig je bandenspanning. Bij regenachtig weer is het ook een tip om de airco en achterruitverwarming aan te zetten. De frisse lucht voorkomt namelijk dat je autoruiten beslaan tijdens het rijden.

Mocht je desondanks alle tips toch in een slip terecht komen. Dan is zaak om rustig te blijven en probeer te sturen in de richting waar je naartoe wilt. Wanneer de banden namelijk weer contact maken met het wegdek ga weer in de juiste richting.

Oefen naast aquaplanning ook met andere situaties en geniet van alle comfort en gemak die het auto rijden met zich mee brengt. Onze unieke aanpak is één van de meest genoemde voordelen volgens de mensen die jou voorgingen. Nieuwsgierig wat wij te bieden hebben? Kijk dan verder op onze site!

Neem contact op