Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Rijlessen tijdens zwangerschap, mag dat?

Ja, dat mag zeker! Tot op de dag voor de uitgerekende bevallingsdatum mag je rijlessen nemen of zelfs rijexamen doen. Er zijn veel vragen rondom dit onderwerp bij leerlingen die zwanger zijn, dus de hoogste tijd om daar een antwoord op te geven.

Hoe draag je je gordel?

Het is voor vrouwen vaak een van de mooiste periodes uit het leven, het dragen en krijgen van een kind. Zeker als de baby er eenmaal is, is het best praktisch om een rijbewijs te hebben.  Vroeger waren er uitzonderingen voor zwangere vrouwen en het dragen van een gordel. Maar, vanaf oktober 2006, wordt geacht dat alle soorten bestuurders de driepuntsgordel hetzelfde dragen. Als zwangere vrouw ben je natuurlijk verantwoordelijk voor het kindje in je buik, waardoor in de auto veiligheid extra belangrijk is. Wanneer de gordel tijdens het rijden niet goed wordt gedragen, bestaat er een kans dat het kindje tijdens een ongeluk letsel oploopt.

Wanneer neem je rijlessen?

In principe kan iedere zwangere vrouw tot één dag voor de uitgerekende datum rijlessen nemen of examen doen. Maar, alleen als het kan! Natuurlijk komt het voor dat men tijdens de zwangerschap last krijgt van verschillende bijwerkingen. Denk hierbij aan misselijkheid, een zwakke blaas, pijn in de rug of harde buiken. Maar ook het grotere aantal hormonen in je lijf kan zorgen voor emotionele reacties tijdens de rijles. Het is dan ook verstandig om in het begin van je zwangerschap, zo snel mogelijk je rijbewijs te halen. Niet alleen vanwege de lichamelijke ongemakken, maar ook vanwege de break na het bevallen. Gemiddeld is de vrouw ongeveer 2 maanden thuis voordat de rijlessen worden voortgezet. De meeste kennis is dan vaak ook naar de achtergrond verdwenen. Het opfrissen van deze kennis kost dan extra tijd, en dus extra kosten.

Dus, rijlessen nemen tijdens je zwangerschap? Zeker doen! Maar probeer zo vroeg mogelijk te starten met lessen, dan houd je aan het einde tijd over om te genieten van je zwangerschap én je rijbewijs.

Neem contact op