Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Rijlessen in de winter

Het is december en tot dusver valt het nog aardig mee met het extreme winterweer. Het heeft wel wat gevroren, maar er is tot nu toe geen sneeuw gevallen die de rijlessen belemmerd. Natuurlijk is de kans redelijk groot dat dit nog gaat komen. En extreme kou, betekent automatisch meer kans op sneeuw en gladde wegen. In principe kunnen rijlessen gewoon doorgaan tijdens dit soort weersomstandigheden. Het is juist leerzaam om dit soort situaties mee te maken als beginnend bestuurder. Angst is dus helemaal niet nodig! Voor wat extra voorbereiding, geven we een aantal tips.

Afstand houden

Afstand houden is erg belangrijk wanneer het glad is op de weg. Het kan namelijk gebeuren dat de auto voor je plotseling moet remmen. Normaal gesproken heb je dan voldoende tijd om uit te wijken, maar bij een gladde ondergrond vaak niet. Let daarnaast ook op bij verkeerslichten. Wanneer je onverwachts moet remmen voor een verkeerslicht, betekent dit dat je verder glijdt wanneer het glad is. Wat daarmee in verband staat is logischerwijs het vooruit kijken tijdens het rijden. Door zo ver mogelijk vooruit te kijken, word je minder snel overvallen door onverwachte gevaarlijke verkeerssituaties. Daarnaast helpt het je natuurlijk om de auto recht te laten rijden op de weg.

Rustig blijven

Kalm en rustig blijven is belangrijk wanneer je op een gladde weg rijdt. Wanneer je optrekt vanuit stilstand, kan dit voor gevaarlijke slip- en glijpartijen zorgen. Laat daarom altijd de koppeling rustig opkomen en geef beetje bij beetje gas. Het kan namelijk gebeuren dat je dieper in de sneeuw zakt wanneer je met slippende banden wegrijdt.

Voor het remmen met winters weer is het ook belangrijk om rustig te blijven. Bij het maken van een noodstop, treed het ABS (anti blokkeer systeem) in werking. Het stuur gaat trillen en je hoort een raar geluid. Dit hoort zo, omdat het ABS zorgt dat je kan blijven sturen. Dit gebeurt wanneer er hard wordt geremd. Wanneer je tijdig het gas loslaat en rustig remt, zul je merken dat je rustig de bocht kunt maken. Heb je alles geprobeerd om het te voorkomen, maar raak je toch in de slip? Ga dan niet in paniek rondsturen, maar draai het stuur in de rijrichting zodat je de goede kant op gaat wanneer je weer grip krijgt.

Laat je niet afschrikken door winters weer tijdens je rijlessen. Ze zorgen juist dat je ook in deze situaties veilig de weg op durft. Het is leerzaam en er is natuurlijk altijd een rijinstructeur bij die je helpt.

Neem contact op