Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Rijlessen en faalangst

Faalangst is letterlijk, de angst om te falen. Hoewel faalangst negatief klinkt kan het ook een positief effect hebben op de prestaties, dit wordt positieve faalangst genoemd. Maar bij negatieve faalangst, wat in de meeste gevallen voorkomt, zijn mensen zo bang om het fout te doen dat ze geheel blokkeren. Dit kan ook het geval zijn tijdens het besturen van een auto. Wanneer iemand met faalangstrijlessen volgt en leert om een auto te besturen, kan deze angst verminderd worden. Je zit dan in een leerproces en bent bang om het fout te doen.

Er zijn twee soorten angst, angst als karaktereigenschap en angst als toestand. Bij angst als karaktereigenschap is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis. Faalangst voor een examen wordt gezien als angst als toestand. Je bent voor het examen heel erg zenuwachtig, terwijl je op andere moment hier bijna geen last van hebt. Wanneer je last hebt van deze angst is de kans groter dat je zakt voor een examen, dan wanneer je dit niet hebt. Dit is natuurlijk zonde omdat, wanneer je in een normale situatie in de auto zit, hier geen last van hebt.

Speciaal rijexamen voor faalangst

Voor het rijexamen is er de mogelijkheid om een faalangstexamen af te leggen. Dit examen is iets duurder dan een regulier examen, maar is voor mensen met faalangst zeker de moeite waard. De examinator die het examen aflegt is namelijk getraind om mensen met deze angst te begeleiden. Ook duurt een faalangstexamen langer dan een gewoon praktijkexamen. Het examen begint met een intakegesprek waarin je duidelijk kunt uitleggen wat je faalangstsituatie is en hoe de examinator hier rekening mee kan houden.

Een ander groot voordeel van een faalangstexamen is het aanvragen van een time-out. Dit kan namelijk bij een regulier examen niet. Mocht, eenmaal op de weg, de verlammende spanning toeslaan, dan mag je een time-out aanvragen. Dit mag zelfs meerdere keren wanneer je denkt tijd nodig te hebben om tot rust te komen. Ook de examinator zal goed opletten en kan je ook een time-out geven als hij/zij denkt dat dit nodig is.

Hoe werkt rijles met faalangst

Rijlessen met faalangst is bijna hetzelfde als rijlessen zonder faalangst, het enige verschil hierin is dat er meer tijd wordt genomen en alles stap voor stap wordt uitgelegd. Door onze eigen ervaring weten we namelijk hoe lastig het kan zijn voor iemand met deze angst om te leren rijden. We leren je daarom stap voor stap autorijden en zorgen voor een duidelijke structuur en lesopbouw zodat je weet wat je kunt verwachten. Wij hebben veel ervaring met het geven van rijles aan mensen met deze angst en vinden het belangrijk dat iedereen een rijopleiding op maat krijgt. Je betaalt daarom ook niet extra voor de begeleiding van een instructeur met ervaring op het gebied van faalangst.

Neem contact op