Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Rijlessen vanaf 16 jaar

De dag van je eerste rijles is altijd spannend, iedereen kan het zich vaak nog goed herinneren. Je stapt een tikkeltje zenuwachtig in de auto bij de instructeur, de eerste basis regels worden uitgelegd en je start de auto. Toen we begonnen met onze rijscholen in Eindhoven en Nuenen, waren dit louter 18-jarige leerlingen. Tegenwoordig zijn ze een stukje jonger en kan je er voor kiezen te starten in een rijsimulator. Dat de leeftijd om te starten met rijlessen is verlaagd is redelijk bekend. Maar hoe zit het nu precies? Er zijn eigenlijk vier belangrijke momenten in dit traject.

Theorie-examen

Direct na het vieren van je zestiende verjaardag mag je starten met het leren voor je theorie-examen. Lees alle theorie grondig door en maak veel oefenexamens. Hoe vaker je de verkeersregels voorbij ziet komen, hoe beter je ze kunt onthouden. Herhaling is dus vaak het belangrijkste middel om je goed voor te bereiden. Het theorie-examen bestaat altijd uit twee onderdelen, namelijk gevarenherkenning en verkeersregels/verkeersinzicht. Voor het onderdeel gevarenherkenning zijn 25 vragen en heb je per vraag 8 seconden om te antwoorden. Dit lijkt kort, maar tijdens het autorijden beslis je vaak nog veel sneller. Tijdens het onderdeel verkeersregels krijg je in totaal 30 vragen. Wanneer je moeite hebt om de theorie te leren beheersen kan je er voor kiezen om bij ons theorielessen te volgen.

De eerste rijles

Vanaf 16,5 jaar oud, mag je officieel beginnen met rijlessen. Wij zorgen dat je jezelf op je gemak voelt tijdens de rijlessen. Daarnaast ben je bij ons verzekert van:

Het rij-examen

En dan is het moment daar, na een half jaar lessen ben je 17 jaar oud geworden en mag je het rij-examen afleggen.  Dit is altijd een spannend moment. Afhankelijk van de uitslag van de tussentijdse toets, hoef je wel of geen bijzondere verrichtingen af te leggen tijdens het rij-examen. Geslaagd? Dan is het belangrijk dat je snel een begeleiderspas aanvraagt, want totdat je 18 jaar oud bent mag je alleen onder begeleiding autorijden. Er kunnen maximaal vijf begeleiders worden aangemeld per persoon. Natuurlijk kan het zo zijn dat je er langer over doet dan een half jaar. Begrijpelijk natuurlijk. Deze termijnen gelden echter als de minimum periodes zodat je niet binnen een aantal maanden achter het stuur kan kruipen.

18 jaar en alleen autorijden

Na 1 jaar rijden met begeleiding, mag je zodra je 18 jaar wordt eindelijk alleen de weg op! Ook dit is vaak weer een spannend moment, omdat je niemand meer hebt die naast je zit en met je mee kijkt. Maar je hebt inmiddels voldoende rij-ervaring opgedaan, dus het moet zeker lukken. 

Neem contact op