Pech onderweg, wat moet je doen?
Het overkomt de beste, pech onderweg. Of het nu op een landweg is, midden in het dorp of op een snelweg, er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als je auto er plots mee stopt. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed weet hoe je moet handelen.
Wanneer je van de – wellicht – eerste schrik bent bekomen, is het tijd om actie te ondernemen. Tijdens de rijlessen leer je natuurlijk alles over de verkeersregels en over de auto zelf. Maar wat moet je precies doen bij pech onderweg?
Veiligheid
Het allerbelangrijkste bij pech onderweg is veiligheid. Het kan gebeuren dat je auto er plotseling mee stopt door motorpech, of misschien door een klapband. Je kunt dan van het ene op het andere moment niet verder rijden. Het is dan heel belangrijk dat je geen gevaarlijke situatie creëert voor je medeweggebruikers. Wees dus bewust van het verkeer om je heen.
Rem voorzichtig en kijk goed in je spiegels. Rijdt er verkeer achter je? Dan is het nooit verstandig om plots op de rem te trappen. Laat de auto voorzichtig uitrijden, gebruik je knipperlichten of alarmlichten en breng de auto rustig naar de kant van de weg. Dit kan een vluchtstrook zijn, maar als deze ontbreekt is de berm of een andere wegkant natuurlijk ook goed. Bij stilstand stap je voorzichtig uit de auto, altijd aan de rechterkant. Check het overige verkeer, zodat je zeker weet dat je veilig de auto uitstapt. In iedere auto hoort een gevarendriehoek te liggen! Pak deze en plaats hem ongeveer 30 meter achter de auto. Loop daarbij altijd achter de vangrail of ver genoeg in de berm.
Pechhulp
Wanneer je goed en veilig langs de kant staat, is het tijd om je pechhulpverlener in te schakelen. Het is afhankelijk van het bedrijf waarvan je lid bent, hoe je het beste contact op kunt nemen. De één werkt met een noodnummer, de ander met een app of website.
Het is in ieder geval altijd belangrijk dat je een duidelijke beschrijving hebt van de locatie waar je stilstaat. Dit wordt natuurlijk altijd gevraagd, zodat er zo snel mogelijk hulp komt. Denk aan een hectometerpaaltje, een bushalte of een ander duidelijk punt. Verder moet je altijd het merk, type, de kleur en het kenteken van je auto doorgeven. Op basis hiervan sturen ze vervolgens hulp. Indien nodig wordt er ook vervangend vervoer geregeld.
Te allen tijde geldt dus dat veiligheid voorop staat.