Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

De meest gemaakte fouten tijdens het rijexamen

Het rijexamen is het grote toetsmoment na een flink aantal rijlessen. Je hebt veel geoefend met je instructeur, misschien al een tussentijdse toets afgelegd en nu is het moment daar! Na het behalen van je theorie-examen, mag je nu echt op voor je rijbewijs. Om de laatste zenuwen wat in te dammen, helpen we je met de voorbereidingen. Onderstaande fouten zijn het meest gemaakt tijdens het praktijkexamen, lees ze rustig door en zorg er vooral voor dat je ze zelf niet maakt!

Kijkgedrag

Het kijkgedrag van de examenleerling is erg belangrijk en helaas ook vaak een reden om te zakken. Meestal is dit onnodig, omdat het kijkgedrag tijdens de rijlessen wel goed is aangeleerd. Spanning is hiervan echter vaak de oorzaak. Een greep uit de veelgemaakte fouten: overdreven of nonchalant kijkgedrag, te gehaast kijken of juist te laat kijken.

Plaats op de weg

Er zijn verschillende meningen over wat de juiste plaats op de weg is. De theorie is natuurlijk de leidraad, maar het hangt eigenlijk af van het moment zelf. Hoe rijden de tegenliggers, wat is de breedte van een weg, staan er geparkeerde auto’s en wat is de scherpte van een bocht. Het gaat dus om inschattingsvermogen. Zorg er daarom altijd voor dat je genoeg ruimte creëert bij het passeren van objecten. Wellicht moet je een stukje op de andere weghelft rijden, maar ook dat is niet erg. Zolang je maar rustig, beheerst en vooral veilig keuzes maakt.

Snelheid

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je jezelf aan de toegestane snelheid houdt. Maar dit houdt wel in dat je je snelheid ook aanpast aan andere weggebruikers. Zorg er namelijk voor dat je altijd met andere auto’s meerijdt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om tijdens het inhalen soms net wat harder te rijden dan toegestaan, omdat je anders erg lang met inhalen bezig bent. Hiermee hinder je andere weggebruikers. Fouten die kandidaten hiermee maken zijn dan ook langzamer rijden dan nodig is, te hard door bochten rijden en het te snel oversteken van kruisingen.

traffic-car-vehicle-black

Bijzondere verrichtingen

De bijzondere verrichtingen bij een rijexamen zijn altijd een lastig punt. Je moet de auto ergens parkeren, en afhankelijk van de situatie zal het een bepaalde parkeeropdracht zijn. Misschien achteruit inparkeren of file parkeren. Wat vaak fout gaat bij deze opdrachten is dat de kandidaat zich teveel focust op de auto en daarmee de rest van het verkeer vergeet. Of het feit dat ze er snel vanaf willen zijn, dus daardoor nonchalant en snel handelen. Zorg altijd dat je rustig blijft en focust op de omgeving.

In- en uitvoegen

Voor een examenkandidaat is het in- en uitvoegen op de snelweg altijd spannend. Net zoals van rijbaan wisselen op de snelweg. Het gebeurt regelmatig dat leerlingen het eng vinden om tussen twee vrachtwagens in- of uit te voegen. In principe liggen vrachtwagens stabieler op de weg dan auto’s. Zorg altijd dat je goed kijkt, geef eventueel wat gas bij of terug als je precies naast een vrachtwagen of auto zit. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je besluitvaardig bent en dat je beslissingen durft te nemen. Wanneer je je onzekerheid laat doorschemeren, haal je je examen niet.

Rijbewijs gehaald? Ga dan zo snel mogelijk naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen! Een aantal dagen wachten en je hebt hem binnen. Geniet van het rijplezier!

Neem contact op