Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Kijkgedrag tijdens het autorijden

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden tijdens het autorijden is het kijkgedrag. Door goed om je heen te kijken en de spiegels van de auto te gebruiken, kun je beter gevaar zien aankomen waardoor het autorijden een stuk veiliger zal zijn. Ook tijdens het praktijkexamen zal er veel worden gelet op het kijkgedrag van de rijder. Gelukkig leer je met rijlessen goed kijken tijdens het autorijden. In het begin zal het goed kijken nog moeilijk zijn omdat je moet leren de auto te besturen, maar wanneer je dit onder de knie hebt, zal je zien dat het kijken en goed opletten een stuk gemakkelijker gaat.

Kijkgedrag bij het afslaan

Elke situatie in de auto is weer anders en daar horen ook verschillende soorten kijkgedrag bij. Wanneer je de auto wilt verplaatsen van de ene naar de andere weg zal je moeten afslaan. Bij deze zijwaartse verplaatsing is het van belang om goed op te letten. Het kan namelijk voorkomen dat er een fietser rechts van jouw auto fietst en je deze nog niet hebt gezien. Wanneer je wilt afslaan kijk je altijd eerst in de binnenspiegel en schat je in wat het verkeer achter je gaat doen. Wanneer je wilt afslaan naar links, kijk je in de linker spiegel en wanneer je afslaat naar rechts, kijk je in de rechter spiegel. Hiermee controleer je of er geen voertuig is die jou wil inhalen. Als laatst kijk je in de dode hoek om te kijken of er niemand zich naast jouw auto bevindt. Is de weg vrij? Dan kan je afslaan.

Kijkgedrag bij een kruising

Wanneer je een kruising wilt oversteken zijn er een aantal gevaren waar je rekening mee moet houden. Andere weggebruikers zouden je bijvoorbeeld niet kunnen zien of zich niet aan de geldende regels kunnen houden. Daarom is het altijd belangrijk, ook wanneer je voorrang hebt, om altijd goed om je heen te kijken om de situatie in te schatten. Dit doe je door, voordat je de kruising nadert, al naar rechts en links te kijken. Kijk ook altijd in je binnenspiegel of er een auto achter je zit en of deze niet te dicht op jouw auto zit. Mocht je onverwachts remmen, dan wil je natuurlijk niet dat de auto achter je tegen je opknalt. Voordat je de kruising gaat oversteken kijk je weer naar rechts en links, ook als je voorrang hebt. Er kan altijd iemand niet opletten of een voertuig naderen met blauwe zwaailichten (deze geef je altijd voorrang). Wanneer de weg vrij is, kan je veilig de kruising oversteken. Mocht je links of rechts willen afslaan, kijk dan altijd in de zijspiegels én dode hoek.

Bij alle kijkgedragingen is het van belang dat je dit niet te snel doet, maar ook ziet wat er echt gebeurt. Wanneer iedereen goed blijft opletten en in de spiegels kijkt, zal de weg een stuk veiliger zijn voor ons allemaal. Bij autorijschool Pompert helpen wij jou graag om dit onder de knie te krijgen.

Neem contact op