Hoeveel fout mag je hebben tijdens het theorie-examen?

Het theorie-examen is een vast onderdeel van je rijbewijs. Hoeveel fout mag je hebben tijdens het theorie-examen? Het is natuurlijk goed hier van op de hoogte te zijn voordat je opgaat. Heb je dit examen niet gehaald, dan mag je niet afrijden. Het theorie-examen maak je bij het CBR en is voor iedereen hetzelfde. Er wordt getest of je op de hoogte bent van alle verkeersregels en of je ook weet hoe je die toe moet passen. Een belangrijk onderdeel, want als je de verkeersregels niet begrijpt, is het niet veilig om je de weg op te laten gaan.

Waar bestaat het theorie-examen uit?

Het theorie-examen bestaat standaard uit drie onderdelen:

  • gevaarherkenning
  • verkeersregels
  • verkeersinzicht

Gevaarherkenning

Dit gedeelte van het examen is in 2009 geïntroduceerd. Je krijgt verschillende verkeerssituaties te zien en je moet aangeven wat je moet doen. Remmen, gas loslaten of niks doen. Aan de hand van dit onderdeel wordt getest of je gevaarlijke situaties kunt herkennen en of je weet hoe je daar op moet anticiperen. In het verkeer komen vaak genoeg onvoorspelbare situaties voor en dan moet je dus weten wat je moet doen. Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen. Voor elke vraag krijg je 8 seconden de tijd om het juiste antwoord te kiezen. Houd de achteruitkijkspiegel goed in de gaten en ook je snelheidsmeter!

Verkeersregels en verkeersinzicht

Bij de verkeersregels en het verkeersinzicht gaat het erom dat je weet wat de borden betekenen en dat je op de hoogte bent van alle verkeersregels. Verkeersinzicht bestaat uit tien vragen en verkeersregels bestaan uit 30 vragen.

Hoeveel fouten mag je maken?

Je moet een bepaald aantal vragen goed hebben van elk onderdeel.

  • Gevaarherkenning: minimaal 13 van de 25 vragen goed. Je mag dus maximaal 12 fouten maken
  • Verkeersregels en verkeersinzicht: je moet minimaal 35 vragen goed hebben van de 40 en je mag dus maar 5 fouten maken.

Het certificaat dat je haalt, is 1,5 jaar geldig. Je moet dus binnen anderhalf jaar tijd je praktijkexamen halen, anders vervalt het certificaat.

Oefenen voor het theorie-examen

Je doet er verstandig aan om te oefenen voor het theorie-examen. Dit kun je natuurlijk allemaal thuis doen, maar je kunt er ook voor kiezen om lessen te volgen. Bij Autorijschool Pompert heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze theorielessen. In kleine groepjes behandelen we alle facetten van de theorie. Wil je liever niet in groepjes werken? Dan kun je er ook nog voor kiezen om individueel les te volgen. Voor ons is het enkel belangrijk dat jij niet teveel fouten maakt voor het examen!


Bezoekadres Daalakkersweg 2-140, 5641 JA, Eindhoven - Privacyverklaring
Contact Tel.: 040-2569199 / 06 464 312 40, E-mail: info@autorijschoolpompert.nl BTW-id: NL002032543B28

Volg live onze lesauto

De lokatie van Peter's auto is niet bekend

✓ Je volgt nu Peter's auto

Indien beschikbaar worden de lokaties elke minuut ververst