Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Het afstellen van de spiegels, hoe doe je dat?

Een belangrijk aandachtspunt tijdens het rijexamen, en autorijden in het algemeen, is om ervoor te zorgen dat alle spiegels goed afgesteld zijn. Een auto beschikt altijd over 3 spiegels, namelijk twee buitenspiegels (links & rechts) en één binnenspiegel. Wanneer je spiegels op de juiste manier zijn afgesteld, verklein je als automobilist de dode hoek en weet je beter het overzicht te behouden.

Het afstellen van de spiegels doe je zo

De autospiegels zijn onder te verdelen in twee soorten, namelijk de linker- en rechterbuitenspiegel en de enkele binnenspiegel. Om beide buitenspiegels goed af te stellen kies je voor een plek met een vlakke achtergrond, een parkeerplaats bijvoorbeeld. Ga nu zitten zoals je altijd zit tijdens het autorijden. Stel de spiegels vervolgens zo in dat je nog nét de zijkant van je auto ziet, zo minimaliseer je de dode hoek als bestuurder zijnde. Als laatste dien je de hoogte van horizon nog in te stellen. Zorg ervoor dat 2/3 van de spiegel onder de horizon zit en 1/3 van de spiegel boven de horizon. Om de binnenspiegel af te stellen dien je weer je vaste rijhouding aan te nemen. Pak vervolgens met beide handen de binnenspiegel vast om deze af te stellen. Stel de binnenspiegel zo af dat deze gelijk valt met de linkerkant van het achterraam. Draai de spiegel vervolgens zo dat deze precies samenvalt met de onderzijde van de achterruit. Heb je deze stappen goed doorlopen, dan is je binnenspiegel goed afgesteld en heb je de dode hoek geminimaliseerd.

Heb je de binnen- en buitenspiegels goed afgesteld, dan heb je de dode hoek weten te minimaliseren. Daarom is het belangrijk dat ten alle tijde beide spiegels goed zijn afgesteld. Echter is een goede kijktechniek ook altijd van belang. Beheers je de correcte kijktechniek en zijn je spiegels goed afgesteld? Dan verhoogt dat de veiligheid in het verkeer enorm.

Kijktechniek in combinatie met de dode hoek

Ook wanneer beide spiegels goed zijn afgesteld, zal er altijd een dode hoek blijven bestaan. De dode hoek bevindt zich rechtsachter en linksachter de auto. Deze punten kun je niet zien met beide autospiegels. Kijk daarom altijd links of rechts over je schouder bij het afslaan of wisselen van rijbaan. Voer je deze kijktechniek goed uit, dan heb je de dode hoek altijd goed in beeld en kun jij je als automobilist veilig door het verkeer manoeuvreren.

Heb je nog geen rijbewijs en wil je graag beginnen? Wacht dan niet en bekijk de prijzen & lespakketten. Mocht je verder nog vragen hebben over het instellen van je spiegels of de juiste kijktechniek? Dan kun je altijd contact opnemen, wij helpen je namelijk graag verder.

Neem contact op