Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Fileparkeren, zo doe je dat!

Fileparkeren, de meeste personen beginnen al te huiveren bij het horen van dit woord en parkeren de auto nog liever drie straten verderop dan hem in een klein parkeervak aan de kant van de weg te steken. Het is niet voor niets dat veel personen fileparkeren vrezen, het is namelijk een bijzondere manoeuvre waar veel stappen bij komen kijken. Tijdens rijlessen van autorijschool Pompert wordt fileparkeren dan ook vaak meerdere keren geoefend om het onder de knie te krijgen. Want ook met fileparkeren geldt, oefening baart kunst. En met dit stappenplan in het achterhoofd, ben je voortaan goed voorbereid op deze bijzondere manoeuvre.

Een goed begin

Wanneer je moet fileparkeren zoek je als eerst een geschikte plek waar je de auto kwijt kunt. Het beste is om een plek te vinden die minimaal een meter langer is dan jouw auto, zodat je genoeg ruimte hebt om in te parkeren en geen andere auto’s kunt raken. Ook voor het wegrijden is een grotere plek gemakkelijker dan een klein plekje. Wanneer je langs de plek heen rijdt, kun je altijd nog een keer kijken of de plek wel echt groot genoeg is. Mocht dit het geval zijn, dan kijk je of de weg en/of het fietspad vrij zijn, zet je je richtingsaanwijzer naar rechts aan en plaats je jouw auto naast de auto waar je achter gaat parkeren.

Neem de tijd

Wanneer je naast de auto hebt plaatsgenomen, rijd je langzaam achteruit tot de achterkant van de geparkeerde auto ergens tussen de voor- en achterdeur van jouw auto valt. Daarna stuur je volledig naar rechts en rijd je langzaam naar achteren totdat de afstand tussen de stoep en de rechterachterband ongeveer 30 cm is. Om de auto recht te zetten stuur je volledig naar links terwijl je nog langzaam naar achteren rijdt. Mocht je een grote plek hebben dan kan je volledig naar achteren rijden en vervolgens weer naar voren om de auto te corrigeren. Vind je dat jouw auto toch niet helemaal goed geparkeerd staat, dan kun je hem altijd nog verder corrigeren of het gehele proces overnieuw doen. Mocht het de eerste keer niet goed lukken dan is dat natuurlijk geen ramp. Fileparkeren vergt, net als autorijden, tijd en oefening.

Tijdens het gehele proces is het wel belangrijk dat je ten alle tijden op het verkeer om je heen blijft letten. Je voert immers een bijzondere manoeuvre uit en de rest van het verkeer heeft dan voorrang.

Neem contact op