Autisme en rijles volgen
Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) hebben in Nederland 3% van alle kinderen autisme of een daaraan verwante stoornis. Een kwart van alle kinderen met autisme heeft ook last van AD(H)D symptomen. Autisme komt dus ook voor bij jongvolwassenen die oud genoeg zijn om te mogen beginnen met rijlessen. Autisme is een ontwikkelingsstoornis in de hersenen en dit houdt in dat de ontwikkeling van kinderen of jongvolwassenen met autisme anders en langzamer zal verlopen dan bij diegene zonder autisme. Jongvolwassenen met autisme, ADHD of andere soortgelijke problemen zijn in de meeste gevallen even capabel om auto te rijden, alleen kan het aanleren van goed rijgedrag iets lastiger zijn voor een rijinstructeur. Mensen met autisme hebben een andere informatieverwerking in de hersenen en daarom zal het minder vanzelfsprekend gaan. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal rijscholen die zich gespecialiseerd hebben in het geven van rijlessen aan kandidaten met Autisme, AD(H)D en faalangst. Je kunt terecht bij Autorijschoolpompert in Nuenen (omgeving Eindhoven) als je op zoek bent naar een autorijschool die veel ervaring heeft met het geven van rijlessen aan mensen met faalangst, ASS of AD(H)D.
Aparte aanpak voor mensen met autisme, AD(H)D of faalangst
Het hebben van faalangst, autisme of AD(H)D wil niet zeggen dat je niet in staat bent om je rijbewijs te halen. Mensen die hier last van hebben zijn meestal even bekwaam om leren auto te rijden, alleen hebben ze baat bij een andere manier van lesgeven omdat hun manier van informatieverwerking anders is. Het komt ook wel eens voor dat ze het niet zien zitten om direct de weg op te gaan, het kan een optie zijn om dan eerst een paar lessen in een rijsimulator te volgen.
Mensen met autisme hebben behoefte aan een duidelijke structuur in de lessen en lesopbouw. De RIS (Rijlessen in Stappen) methode is hier perfect geschikt voor. Bij deze opleidingsmethodiek leer je stap voor stap rijden. Na het volgen van in totaal 39 stappen (verdeeld over 4 modules) word je optimaal voorbereid voor je rij examen. Een stap begint meestal met een huiswerkopdracht en daarna zal er in rustig tempo toegewerkt worden naar een totale beheersing van de stap en pas daarna zal er verder gegaan worden met een volgende stap. Per module moet er ook een toets afgelegd worden. Autorijschool Pompert werkt ook volgens deze methode en heeft op deze manier al vele jongeren met Autisme AD(H)D en faalangst geholpen aan hun rijbewijs.
Ontwikkelingen in wetgeving
In het verleden was de wetgeving voor autistische mensen met een rijbewijs erg streng, maar de Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft zich hard gemaakt voor betere wet- en regelgeving op het gebied van Autisme en rijgeschiktheid. Waar het voor 2013 nog nodig was om na een bepaalde periode je te laten herkeuren voor je rijvaardigheid als je autisme hebt is dit na een lobby van de Nederlandse Vereniging voor Autisme bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het CBR niet meer nodig. Dit is een aangename verbetering in de wetgeving voor mensen met ASS.