Angst voor autorijden
Angsten, ze zijn er in verschillende vormen en maten. Het is ook niet te ontkennen, iedereen is wel (eens) ergens bang voor. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een rijbewijs, maar gebruiken deze nooit. Dit is helemaal niet gek, er zijn minstens een half miljoen automobilisten die een vorm van rijangst hebben. Deze mensen durven bijvoorbeeld niet onder een viaduct door te rijden of vermijden de snelweg en zoeken een weg binnendoor. Er zijn ook mensen met een rijangst die helemaal niet meer in de auto durven te rijden, deze mensen zijn afhankelijk geworden van de fiets of het openbaar vervoer. Daarnaast zit de helft van de Nederlanders wel eens met angst in de auto.
Oorzaken rijangst
Wanneer je ergens angst voor hebt, ga je hetgeen waar je angstig van raakt vermijden. Het gevolg hiervan is dat je angst niet minder wordt, sterker nog, het zal de angst versterken. Er zijn vele mogelijke oorzaken voor het hebben van rijangst. Het kan ook zijn dat er sprake is van een samenspel van omstandigheden. De meest voorkomende oorzaken van rijangst worden hieronder kort toegelicht.
Gebrek aan routine
Het komt vaak voor dat mensen hun rijbewijs halen, maar vervolgens niet of te weinig autorijden. Dit kan natuurlijk komen doordat er geen auto voorhanden is of omdat iemand anders meestal achter het stuur zit. Wanneer je vervolgens wel een auto bestuurt, kan het zijn dat je onzeker wordt over je rijstijl. Dit kan als resultaat hebben dat er vervolgens helemaal niet meer gereden wordt.
Langdurige stress of spanning
Bij een langere periode waarin je veel stress of spanning ervaart, kan het voorkomen dat je een vorm van rijangst ontwikkelt. Stress geeft namelijk psychische klachten zoals hartkloppingen, zweten, vermoeidheid en een verminderd zelfvertrouwen. Wanneer dit tijdens het rijden ook wordt ervaren, kan het gevoel van rijangst ontwikkelt worden.
Een verkeerstrauma
Het meemaken van een aanrijding of verkeersongeluk kan ervoor zorgen dat er een rijangst wordt ontwikkeld. Daarbij maakt het niet uit of je bestuurder, inzittende of toeschouwer was van het ongeluk. Deze gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je een verhoogde spanning ervaart tijdens het rijden of dat je alleen nog maar gefocust bent op wat er zou kunnen gebeuren wanneer je een auto bestuurt.
Behandelen van rijangst
Gelukkig is de angst voor autorijden te behandelen. Dit heeft alleen wel tijd nodig, je moet er veel tijd en energie insteken om van je rijangst af te komen. Het is ook niet makkelijk om te doen, want je wordt uiteindelijk geconfronteerd met je angst. Bij een milde vorm van rijangst kan het volgen van een aantal extra rijlessen nuttig zijn, dit kan bij een gespecialiseerde autorijschool waar ze tijd en geduld hebben zodat jij je op je gemak voelt en van je angst af kan komen.
Bij een ernstige vorm van rijangst is het belangrijk om een behandeling te kiezen die in eerste plaats gericht is op de angst. Een psycholoog, die gespecialiseerd is in het behandelen van (rij)angst, kan daarbij helpen. De behandelingen zullen uiteindelijk de gedachten over autorijden veranderen.
Wanneer je last hebt van rijangst of iemand kent die dat heeft, kun je altijd contact opnemen met de instructeurs van Autorijschool Pompert. De eerste stap is om er over te praten!