Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Alles over verkeersangst

Ongeveer een miljoen mensen in Nederland kampen met verkeersangst. Sommigen hebben last van tunnelvrees, anderen durven de snelweg niet (meer)op met de auto. Een aantal mensen durft zelfs helemaal niet te rijden. Het zijn angsten die worden veroorzaakt door een eerdere negatieve ervaring die in, maar ook buiten het verkeer kan zijn opgedaan. Voor de buitenwereld lijkt een dergelijke angst meestal niet reëel, maar voor diegene die er last van heeft is het een heel reële angst! Verkeersangstkan vaak lang verborgen worden gehouden, voor jezelf en de omgeving. Het kan zelfs ogenschijnlijk van de één op de andere dag ontstaan, vergelijkbaar met het ontstaan van hoogtevrees.

Wat is verkeersangst precies?

Verkeersangst is een breed begrip en kan zich op veel manieren uiten. Soms hebben mensen weinig zelfvertrouwen als het gaat om vaardigheden als invoegen of fileparkeren. Vaak is er dan sprake van te weinig routine of niet goed aangeleerde vaardigheden. Het kan ook zijn dat je als bestuurder bang bent om de controle te verliezen. Er is (grote) angst om een paniekaanval te krijgen, flauw te vallen of te gaan hyperventileren. De oorzaak van deze angsten ligt ook vaak buiten het verkeer en de link wordt niet makkelijk gelegd. Een bekende en veel meer geaccepteerde vorm van verkeersangst is het verkeerstrauma, dat ontstaat na het meemaken van een (bijna) ongeluk. In deze situatie ontstaat er enorm veel stress en zolang deze ervaring niet op een goede manier verwerkt is, is er sprake van een trauma.

In alle gevallen van verkeersangst wordt de drempel om achter het stuur te gaan zitten steeds groter, tot je op een zekere dag helemaal niet meer durft te rijden. Bekende symptomen van verkeersangst zijn:

– Trillen
– Koude rillingen of opvliegers
– Misselijkheid
– Zweten
– Duizelig
– Angst om zelfbeheersing te verliezen.
– Hartkloppingen

verkeersangst

Wat kun je er tegen doen?

Om verkeersangst te verhelpen, is het belangrijk dat je er voor open staat om de confrontatie met je angsten aan te gaan. Onze gespecialiseerde rijinstructeurs kunnen jou daarbij helpen. Hier is natuurlijk moed en doorzettingsvermogen voor nodig, maar uiteindelijk geeft het je de vrijheid van het zelfstandig rijden terug. Het verschilt per persoon hoelang het duurt voordat de angst is overwonnen. In sommige gevallen komt er een traumatherapeut bij kijken die helpt met verwerken van een eerder trauma.

Heb jij last van verkeersangst maar wil je toch direct aan de slag met rijvaardigheden? Onze rijinstructeurs helpen je graag, vraag direct een proefles aan!

Neem contact op