Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Alle regels & voorwaarden m.b.t. rijlessen en examens

Alle regels & voorwaarden m.b.t. rijlessen en examens

Rijlessen: de één kijkt er tegenop, terwijl de ander er al jaren naar uitkijkt. Het nemen van rijlessen is een volgende stap richting zelfstandigheid. Want wanneer jij je rijbewijs hebt behaald, ben je niet langer meer afhankelijk van ouders of vrienden en bekenden die je moeten ophalen of brengen. Maar hoe zit het tegenwoordig nou eigenlijk precies? Want wanneer mag je beginnen met lessen en welke regels zitten daar precies aan vast. We zetten het kort voor je op een rijtje.

Eerste keer rijlessen

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van regelgeving voor rijlessen. Zo moest je een paar jaar geleden minimaal 18 jaar zijn om te beginnen met rijlessen. Tegenwoordig ligt die leeftijd een stuk lager. Vandaag de dag mag je namelijk al beginnen met rijlessen vanaf de leeftijd 16,5. Hetzelfde geld voor de tussentijdse toets, ook deze mag je doen vanaf 16,5 jaar. Deze regelgeving is aangepast door de komst van 2toDrive, hier komen wij later deze blog nog op terug.

Het rijexamen

Heb jij je theorie-examen en misschien de tussentijdse toets gehaald? En is je rijinstructeur van mening dat je voldoende rijlessen gehad hebt, dan mag je op voor het praktijkexamen. Enige voorwaarde is wél dat je minimaal 17 jaar moet zijn om op te mogen voor het praktijkexamen. Stel dat je het praktijkexamen hebt gehaald, krijg je een geldig rijbewijs. Echter zitten er wel een aantal voorwaarden aan wanneer je met handen aan het stuur de weg op wil.

2toDrive

Wanneer je als 17-jarige je het rijbewijs hebt gehaald, mag je nog niet alleen de weg op. Zo moet je een begeleiderspas aanvragen. Op deze ‘bijrijderspas’ mogen maximaal 5 coaches staan die jou tot je 18e verjaardag begeleiden tijdens het autorijden. Deze coaches moeten overigens wél aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de gekozen bijrijder minimaal 5 jaar een Nederlands of Europees rijbewijs hebben en minimaal 27 jaar oud zijn. Deze bijrijderspas moet je ten aller tijde bij je hebben met je rijbewijs wanneer je een auto bestuurd en is vanaf 16,5 jaar aan te vragen bij het RDW.

Mocht je verder nog vragen hebben over het halen van je rijbewijs, dan kun je altijd contact opnemen, wij helpen je graag verder.

Neem contact op