Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

5 tips om veilig in de sneeuw te rijden

Nu het alweer september is gaan we langzaam aan richting de winter en dan moeten we weer rekening houden met slecht weer, vrieskou en sneeuw. Het rijden bij gladheid levert vaak vele problemen op in het verkeer en er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Autorijschool Pompert heeft een aantal tips om veiliger rijden bij gladheid.

Rustig optrekken

Om veilig in de sneeuw en gladheid te kunnen rijden is het verstandig om een paar aanpassingen te doen aan je rijgedrag. Zo raden wij bijvoorbeeld aan om rustig op trekken. Als je direct teveel gas geeft en er ligt een pak sneeuw of het is glad, dan kan het voorkomen dat slippende banden in de sneeuw vast komen te zitten. Door rustiger op te trekken verklein je de kans op glijpartijen. Je kan wegrijden in z’n twee en weinig gas geven en de koppeling heel zachtjes op te laten komen. Voer al je handelingen op de weg uit met wat extra voorzichtigheid als het glad is.

Denk vooruit en kijk ver voor je uit

Als er veel sneeuw ligt en het is glad, probeer dan zo ver mogelijk voor je uit te kijken en schat situaties goed in. Als je voor je uit kijkt dan hou je vaak direct al een goede lijn aan. Hou een ruimere afstand met je voorligger en hou de totale controle over je auto door rustig te rijden. Probeer de situaties goed in te schatten en denk vooruit door rekening te houden met situaties die kunnen ontstaan door gladheid.

Houd afstand

Bij gladheid is het zeer belangrijk om genoeg afstand te houden, want gladheid verlengt de remweg. Door meer afstand te houden kun je bijvoorbeeld als je voorligger plotseling remt adequaat reageren, ook met een langere remweg. Ga dus nooit bumperkleven als het glad is en ga niet op het laatste moment rare capriolen uitvoeren die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

Autorijschool Pompert

Let op met remmen

Remmen met gladheid kan funest zijn, daarom is het in sommige situaties beter om je voet van het gas te doen in plaats van te remmen. Als je remt bij gladheid is er een grotere kans op een slip. Bij het nemen van een bocht is het dus verstandiger om veel vaart te minderen door je voet aan het gas te houden.

Extra alert zijn

Als het glad is moet je gewoon extra alert zijn in verband met de vergrote kans op ongelukken. Je moet ook niet denken dat als je winterbanden onder je auto hebt dat de kans op slippen veel afneemt. Te hard rijden met gladheid zorgt voor extreem veel gevaar, ondanks dat je remweg wel iets verkort wordt met winterbanden. Kortom, wees extra alert, rij voorzichtiger en probeer nog geconcentreerder te rijden.

Neem contact op