Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

4 Tips tegen een laagstaande zon tijdens het lessen

Iedereen kent het wel en heeft er ook wel eens last van gehad. De laagstaande zon, die er meestal tijdens de ochtendspits is maar ook tijdens de avondspits. De laagstaande zon kan zeer vervelend zijn en zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Uit cijfers is gebleken dat er door de laagstaande 20% meer ongevallen gebeuren, daarnaast zorgt een laagstaande zon ook vaak voor lange files. Om problemen te voorkomen hebben wij een lijstje gemaakt met een aantal tips om uw te helpen bij een laagstaande zon.

Neem een goede zonnebril tijdens je rijlessen

Het klinkt logisch om goede zonnebril te gebruiken tegen een laagstaande, maar zo voor de hand liggend is het niet. Want de meeste automobilisten hebben geen zonnebril in de auto liggen, en ja als de zon dan laag staat kan je de zonnebril niet opzetten. Het is verstandig om altijd een zonnebril mee te nemen tijdens je rijles. Om je in het verkeer goed te weren tegen een laagstaande zon is een zonnebril met gepolariseerde of UV-bescherming het beste. Als je het helemaal goed wil doen moet je gebruiken maken van roadview bril, dit is een bril met oranje bruine glazen. Met deze bril zie je meer contrast, ook als het wegdek nat is. en de zon erop schijnt.

Zijn je ramen goed schoen?

Het is altijd belangrijk voordat je weg rijdt dat je ramen goed schoon zijn. Dit geldt uiteraard voor de binnenkant van de ruit maar ook voor de buitenzijde van de ruit. Want door de viezigheid op je ruit kan je tijdens laagstaande zon extra verblind worden. Het is van belang dat het ruitensproeierreservoir goed gevuld is met ruitwisservloeistof. Mocht je tijdens het rijden viezigheid op je ruit krijgen kun je het altijd nog weg sproeien. Wat ook erg belangrijk is, zijn goede ruitenwissers. Hierdoor voorkom je lelijke en vervelende strepen op je ruit. Met versleten ruitenwisser is dan kans op ruit beschadiging ook een stuk groter.

Zorg voor een goede klep

In de meeste zitten auto’s zitten zonnekleppen, vaak zie je dat de zonneklep net niet lang genoeg is. Dan schijnt de zon eronderdoor en heb je nog steeds van een laagstaande zon. Om dit probleem op te lossen kun je een verlengde zonneklep aanschaffen. De extra lange zonnekleppen zijn meestal gemakkelijk te monteren in de auto en zijn zeer handig. Je kunt ook een zonescherm kopen met zuignappen, de kan je aan de zijruit bevestigen. Denk er wel aan dat het niet toegestaan is om dit zonnescherm aan de voorruit te bevestigen.

Denk aan je snelheid

Als laatste, is het belangrijk om op je snelheid te letten. Mocht je door de laagstaande zon iets over het hoofd zien kom je eerder tot stilstand met een lage snelheid dan bij een hoge snelheid. Heb je nog meer vragen omtrent laagstaande zon? Vraag het aan een van onze rijinstructeurs tijdens je rijles. Wil je weten wat autorijschool Pompert nog meer te beiden heeft? Lees dan verder op onze site.

Neem contact op